Moussaka med kartofler og aubergine

Moussaka med kartofler og aubergine

Moussaka smager fantastisk, men nogle opskrifter er altså lidt omstændige. Jeg orker ikke helt at skulle bage aubergine først, for oftest skal madlavningen klares i en ruf. Men det må jo stadig gerne være lækkert.

Og nu har jeg fået sammensat en moussakaopskrift, som er helt perfekt efter vores smag. Cremet, masser af bid, tilpas greasy og en velafbalanceret krydret men stadig blød og børnevenlig smag. Svært at forklare – men prøv den!

Den er perfekt både til hverdag og gæstemad. Vi er to voksne og tre børn, hvoraf den ene spiser som en voksen, mindst – og vi har til to dage i denne portion.

Ingredienser

Kødsaucen

  • 2 spsk olie
  • 500 g hk oksekød
  • 1 løg i tern
  • 1 tsk hvidløgspasta (eller 3 fed hvidløg, hakket)
  • 1 spsk rød pesto
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk spidskommen
  • Bladene fra en stængel oregano, ca 30 blade – eller 2 tsk tørret oregano
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk havsalt
  • 3 spsk balsamico
  • 1/2 glas soltørrede tomater blendet til mos (inkl lidt af olien)
  • 1 karton tomatpassata (purerede tomater, 500g)

Grøntsagsfyldet

  • 2 aubergine
  • olivenolie
  • havsalt
  • 10-12 kartofler (ca 1 kg)

Mornaysaucen

  • 50g smør
  • 3 spsk mel
  • 7 dl mælk
  • 2 tsk muskatnød
  • 100 g groft revet parmesanost

Ekstra

  • 1-2 stk frisk mozzarella-kugle revet i stykker – alt efter hvor greasy din ret skal være: den ene fordelt mellem lagene, den anden ovenpå inden moussakaen kommer i ovnen.

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Skær aubergine i tern (1x1cm) og rist dem i olivenolie på en pande – drys med salt og rist til de er let gyldne, hæld evt væde fra undervejs
  3. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver på et par mm.
  4. Blødgør det hakkede løg i olien og tilsæt så kødet. Mens det steger tilsætter du hvidløg, pesto, kanel, spidskommen, oregano, sukker, salt, balsamico og de blendede soltørrede tomater. Når det er brunet, tilsætter du de purerede tomater og lader det simre i ca 10 min.
  5. Så skal der laves mornaysauce – smelt smør i en kasserolle, tilsæt mel mens du rører, så du laver en smørbolle – tilsæt så – under stadig omrøring – mælken lidt ad gangen. Tilsæt muskatnød og parmesanost og rør til det koger op og tykner.
  6. Smør et stort ildfast fad med olie og læg halvdelen af kødsaucen i bunden af fadet. Bred herefter halvdelen af auberginerne efterfulgt af halvdelen af kartoflerne ovenpå. Så fordeler du halvdelen af mozzarellaen ovenpå – og gentager med anden halvdel af kødsauce, aubergine og kartofler. Herefter hænder du mornaysaucen over, så den dækker retten godt til og til sidst fordeler du den sidste halvdel mozzarella over.
  7. Bages i ca. 30-35min ved 200 grader.

Server gerne med en god salat, som kan give modspil til den lidt fede moussaka – fx. en simpel grøn salat af feltsalat, rucola, sukkerærter, æbletern og lidt hakkede nødder – eller en tomatsalat med tomat, mozzarella og frisk basilikum.