Chili sin carne – chili con carne uden kød

Chili sin carne – chili con carne uden kød

Har du også et ønske om at spise mindre kød? Måske fordi du forbinder det med sundhed, måske for klimaets skyld, måske med dyrevelfærd for øje eller måske fordi du kan mærke større velvære uden for meget kød i maven… uanset hvad, så er “mindre kød” noget flere og flere sætter som nytårsforsæt.

Jeg vil hellere bruge flere “grønne” erstatninger til kødet end deciderede præfabrikerede kød-erstatninger. Altså skrue op for grøntsager, linser, bønner eller lignende frem for look alike hakket kød fra køledisken. Det var derfor også udgangspunktet, da jeg satte mig for lave en killer chili sin carne.

Vi er ret vilde med chili con carne herhjemme og har flere år brugt en opskrift, som er lige i øjet. Alligevel kan det blive lidt tungt. Så jeg ville gerne lave en version uden kød – som ikke blev for intetsigende. Og det lykkedes. Sådan virkelig lykkedes. Hverken mand eller drenge fik at vide, at det var en kødfri version og de proklamerede alle efter første portion, at den nye opskrift var den bedste chili con carne de nogensinde havde smagt… Der var nok til rester dagen efter og først efter 2.portion dér fik de at vide, at det altså var en chili SIN carne. Og de bad straks om, at det blev en fast ugentlig ret, hvis der skal indføres flere kødfrie dage. SÅ aggressivt går vi nok ikke til værks – men en klar favorit er i hvert fald fundet.

 

Og her kommer den så – opskriften på den bedste chili sin carne. 

Nok til 6-8 personer eller 4 personer i to dage (evt kan det bruges som burrito-fyld dag to)

1 1/2 tsk spidskommen

1 tsk stødt kanel

1 tsk stødt koriander

2 tsk sød paprika

1 tsk chiliflager

3 spsk rapsolie

2 rødløg

5 stk soltørrede tomater

1 tsk hvidløgspasta (eller 2 fed hvidløg)

1 aubergine

1 squash

2-3 stilke bladselleri

500g purerede tomater

2 dl. bouillon

2 ds. kidneybønner

1 1/2 dl. røde linser

30g +70% chokolade

2 tsk brun farin

salt/peber

 

Svits spidskommen, kanel, koriander, søs paprika og chiliflager i olie en gryde eller sauterpande.

Finthak rødløg og soltørrede tomater i en foodprocesser/blender og svits det med.

Hak herefter squash, aubergine og bladselleri fint (i maskinen) og lad også dét svitse med.

Tilsæt så de purerede tomater, bouillon, bønner (uden væske) og røde linser. Til sidst tilsætter du brun farin og chokolade.

Lad det simre ved svag varme mindst en halv time, men gerne et par timer – husk omrøring med jævne mellemrum, så det ikke brænder på.

 

Server med nachos, guacamole, majs, (brune) ris og creme fraiche.

Velbekomme!